bgtitle.gif (16370 bytes)

HMS "Black Prince"

English English version Deutsch

Deutsch ausgabe
HMS "Black Prince"  
Tekniske data
Navn HMS "Black Prince"
Skibstype Panserkrydser (Armoured cruiser)
Byggeår og sted Køllagt juni 1903. Færdigbygget januar 1906 hos Pembroke
Byggemateriale Stål
Tonnage 13.550 tons
Længde 146,59 meter
Bredde 22,45 meter
Bevæbning 6 stk. 9,2" - 10 stk. 6" kanoner
Hjemsted/nationalitet England
Forliset
Sænket d. 1. juni 1916 i Nordsøen under Jyllandsslaget.
 
"Black Prince" havde mistet forbindelsen med 1. og 2. Cruiser Sqrd, da "Defence" blev sænket omkring kl. 19.10 d. 31. maj. "Black Prince" havde i den mellemliggende tid dog ikke undgået at deltage i de kamphandlinger der foregik rundt omkring skibet, men det var først over midnat, d. 1. juni, at skibet virkelig kom i skudlinien.
"Nassau" og "Thüringen", to af tyskernes kraftigste slagskibe, tændte øjeblikkeligt deres projektører imod den isolerede krydser, samtidig med at de åbnede ild. Skibene lå mindre end 1.000 meter fra hinanden, og på den afstand ydede det ellers så kraftige panser omkring "Black Prince" ingen beskyttelse. Skibets dæk blev ryddet af en række salver fra "Thüringen". Skorstenene faldt over bord, masterne knækkede, og eksplosioner udløstes overalt på skibet. Broen blev ryddet af en velplaceret granat affyret fra "Nassau", og da der kom yderligere to tyske slagskibe til stedet, som begyndte at beskyde den engelske krydser, var dens dage talte. Da "Nassau" og "Thüringen" drejede væk fra resterne af det engang så stolte og mægtige engelske skib, kæntrede det over til den ene side og forsvandt i en endelig eksplosion, der dræbte alle de ombordværende.
Vraget
Dykkerundersøgt d. 3.5 2001.
 
Vraget af Black Prince ligger i 46-48 meters dybde og rager op til 36 meter. Vraget ligger på bagbords side, og indtil videre er vraget kun blevet delvist undersøgt. På de dyk, som vi har foretaget på vraget, har der været nedsat sigtbarhed, men alligevel har det været muligt at konstatere, at skibet er engelsk, og at der står en meget stor kanon på fordækket. Også dette vrag vil være genstand for yderligere udforskning og undersøgelser i de kommende år. 
 
Kilde:” Jyllandsslaget 1916 – historiens største søslag” af Thomas de Richelieu, udgivet november 2002
 
Info
Læs mere om vraget i "Jyllandsslaget - historiens største søslag".

nolimitsdiving (c) 2005

Retur