bgtitle.gif (16370 bytes)

Projekt Køge Bugt

Lørdag den 26. april 2008  
Årets første sonartur i Køge Bugt. Målet var at opmåle en række vrag NØ for Stevns. Efter en times sejlads var vi fremme, og gik i gang med første vrag ("Argo"). Der gik lige lidt tid med at få kørt os i stilling, og få skib og udstyr til at lystre som vi ville. Men derefter gik det også slag i slag. Efter et par oversejlinger, dukkede et billede af "Argo" op på sonarens PC-skærm. Det var spændende at se vraget på den måde, og at sammenligne sonarresultatet med den skitse vi har lavet af vraget.

Herefter sejlede vi mod "Polly", som vi forventede at være nem at på sonaren på grund af vragets udbredelse og højde over bunden. Det tog da heller ikke lang tid, før vi fik vraget på skærmen. Vi valgte at lave et par detaljerede billeder af vraget, og igen var resultatet imponerende.

Dagens 3. vrag var det nedsprængte dampskib "Odin", som ligger kun 0,5 sømil øst for "Polly". På skærmen kunne man rigtig fornemme, hvor stort et område vraget er spredt ud over. Det er ikke meget der rager op over havbunden, efter det engang så stolte skib.

Sidste vrag blev udvalgt, og valget faldt på den svenske skonnert "Folke", der lå i retning mod havnen. På vejen fra "Odin" til "Folke", sejlede vi hen over ukendt vrag, som vi ikke tidligere havde kendskab til. Vraget ligger spredt over et meget stort område, og ser komplet ødelagt ud. Desværre var sonarens GPS stået af på dette tidspunkt, så det var kun muligt at lave en tilnærmet positionsbestemmelse. Men det ligger i nærheden af "Folke" og på næste tur skal vi se om vi kan lokalisere det præcist igen.

"Folke" dukkede snart op på både ekkoloddet og sonaren. "Folke" skal vi også se nærmere på næste sonartur, for at få flere detaljer med på optagelserne.

Så var det tid til at sætte kursen mod havnen, og med 15 knob cruisede vi nordover. Vejr og vind havde været optimalt (ingen) og selvom dagen startede med tåge og dis, lykkedes det til sidst solen at bryde igennem så vi også fik glæde af lidt lys og varme på retursejladsen. Efter 6 timer i Køge Bugt var vi retur i havnen.

Dampskibet "Odin"

Galease "Polly"

 

"Argo"

nolimitsdiving (c) 2008