bgtitle.gif (16370 bytes)

Projekt Køge Bugt

Onsdag den 31. juli 2002  
Klamme 30 graders varme lå hen over byen denne sene eftermiddag, så det var bare om at komme ud på Køge Bugt og få noget frisk luft. Så vi fik hurtigt pakket båden og strøg derefter afsted med 10 knob, mens vi sad på agterdækket kun iført shorts og cola.
 
Da det var fuldstændig havblik og vindstille, var det perfekt vejr til at søge efter vrag i. Vi begyndte med at lede efter det vrag (705), som vi ikke havde haft held med at lokalisere sidst vi var afsted. Denne gang var der til gengæld ingen problemer og vi fandt vraget i løbet af 2 minutter. Dybden var 15,5 meter og mindste dybde var ca. 14 meter.
 
Var der ingen vind, var der til gengæld strøm. Der løb en rask nordgående strøm på 1 knob, så selvom vi lå forankret i vraget, virkede det som om at vi stadig havde skruen kørende. Der var dog ingen problemer i at dykke, da strømmen forsvandt et par meter under overfladen.
 
Kasper og Ole C var første hold og efter 5 minutters dykning gav de signal til, at de havde bundet på og at vi kunne gøre båden fast. Mens de fortsatte dykningen begyndte vi andre at gøre os klar. Det trak ikke rigtig at hoppe ned i tørdragten, med en lufttemperatur omkring 30 grader. Men det lykkedes til sidst at blive helt klar og utålmodige ventede vi nu kun på at komme i vandet.
Første hold kom i overfladen og aflagde rapport. Herefter gik vi i vandet, for at se hvad det var for en rustbunke der lå under os.
 
I tusmørket dukkede vraget frem under os. Det var resterne af et mindre stålskib, som var fuldstændig ødelagt. Dybden på bunden måltes til 16 meter og vragresterne ragede kun en meter op over havbunden. Her og der lå der trædele, som formentlig stammede fra skibets dæk og interiør, men udover dette der intet andet af betydning at se på. Hverken dele der lignede noget fra et skib eller løsdele fra mandskabet. Selve vragdelen var 7 meter lang og 5,6 meter bred, så det var et forholdsvis lille objekt vi havde fundet denne gang. Et lille fiskenet sad stadig fast i vraget og lå langt ud på havbunden, kraftigt overbegroet med tang og andet godt. Efter 25 minutter afsluttede vi vores dykning og lå kort efter igen i overfladen. Endnu et af Køge Bugts vrag var blevet fundet og undersøgt.
Vrag 705
2 sømil derfra lå dagens næste mål (vrag 702). Vi nåede hurtigt frem til positionen og i løbet af 5 minutter havde vi endnu et fint lille ekko på loddet. Dybden var ca. 13 meter og mindste dybde var ca. 12 meter. Vragbøjen blev kastet overbord og Ole og Kasper gik ned. Også her var det muligt at binde fast i vraget, så 5 minutter efter lå vi forankret med båden hen over vraget.
 
De to stifindere var mere end begejstrede, da de kom op. Det havde været forholdsvist mørkt på bunden, men alligevel havde det været et godt dyk. Vraget var et stort træskib, hvor der stod en massiv række af spanter i hver side. Med disse ord hængende i ørerne sprang vi i vandet. Og det var ganske rigtigt et stort trævrag som vi havde fundet. Tømmeret var kraftigt og alt hvad vi så dernede indikerede at der var tale om et rigtigt gammelt vrag. Da det var mørkt på bunden og sigten ikke var i top efter første holds dykning, afsluttede vi forholdsvist hurtigt vores dykning. Det er med sikkerhed et vrag som vi skal se igen meget snart.
 
Vi nåede lige at få bøjen hevet i land inden de blev helt mørkt og satte kursen hjemover. Det var stadig havblik og dejligt vejr, så vi nåede hjem i løbet af en lille times tid. Her fik vi lagt nye datoer i kalenderen, og vi er snart af sted på jagt efter nye vrag. Denne gang forhåbentlig udfor Stevns klint, eller måske noget helt andet ? Hvem ved….
Vrag 702

nolimitsdiving (c) 2000-2004