bgtitle.gif (16370 bytes)

Motorskib "Petit Folmer"

"Petit Folmer"
Navn "Petit Folmer"
Skibstype Motorskib
Byggeår og sted 1956 på Husumer Schiffswerft i Tyskland
Byggemateriale Stål
Tonnage 415 bruttotons
Længde 43,90 meter
Bredde 8,24 meter
Hjemsted / nationalitet Marstal
Forliset
På rejse fra Porsgrunn i Norge til Oldenburg i Tyskland med en last gødning.
Natten mellem d. 4. og 5. februar 1999, løb skibet ind en meget voldsom vinterstorm, hvorved det kæntrede og sank på mindre end 5 minutter. Den eneste overlevende, skibskokken, berettede efter forliset, at han havde ligget og sovet i sin kahyt, da han pludselig blev vækket af et voldsomt brag. Han kom hurtigt kommet på benene og skyndte sig ud af kahytten og op i kabyssen. Her mødte han resten af den 5 mand store besætning. Styrmanden var på dette tidspunkt i færd med at dele overlevelsesdragter ud, og de fik alle besked på at gøre sit for at redde sig selv. Skibet havde på dette tidspunkt allerede 45° slagside og rullede tungt i den 5 meter høje søgang. Den overlevende og to andre besætningsmedlemmer fulgtes ud på dækket og sammen sprang de overbord. De havde netop forladt skibet, da det sank. Nu var de for alvor alene i det store frådende hav, og selvom de havde aftalt at blive sammen og holde kontakt ved at råbe til hinanden, mistede de alligevel hurtigt forbindelsen. Kort efter var de to andre forsvundet, og kun kokken var tilbage. Han fik fat i en redningsbåd, men den var så medtaget, at den hurtigt sank. Skibskokken blev 3 timer senere optaget af en redningshelikopter og fløjet til Esbjerg. Trods en omfattende eftersøgning med både danske og tyske redningshelikoptere og skibe, der befandt sig i nærheden, lykkedes det ikke at finde de resterende 4 besætningsmedlemmer.
Vraget
"Petit Folmer" er et mindre stålskib, der er ca. 45 meter langt og 8 meter bredt.
Vraget lodder fra 21 til 17 meter, men på grund af strøm og den løse sandbund er den reelle dykkedybde langs skibssiderne mellem 25 og 26 meter. Dybden over vraget er 17 meter, målt over skruen. Vraget ligger knækket i 2 halvdele, der dog hænger så meget sammen, at delene stadig udgør et "samlet" skrog. Midtskibs er der et stort hul, som fører ind til lastrummet.
Skibet ligger sunket dybt ned i sandbunden og ingen steder er det muligt, at se noget af overbygningen. Man kan se ind langs dækket og se, at lastlugerne stadig sidder intakte på sine pladser, og at lugerne stadig (1999) er skalkede og kilede med trækiler. Alle koøjer i agterskibet er lukket indefra med blindklap, hvilket kan tyde på, at besætningen har været klar over, at de skulle ud i hårdt vejr. Skroget fremstår meget gennemtæret, og i området ved lastrummet er skibssiderne så porøse, at det stort set kun er malingen, der holder sammen på det hele. Bunden omkring vraget er utrolig rig på forskellige former for dyr, og det myldrer med rejer og eremitkrebs. Inden i vraget har adskillige ulke allerede taget plads, og udenfor vraget så vi indtil flere fladfisk. Mange små levende væsener er nu ved at indtage vragresterne efter "Petit Folmer".
Dybdeforhold ved vraget
Beskrivelse af vraget