bgtitle.gif (16370 bytes)

HMS "Defence"

English English version Deutsch

Deutsch ausgabe
HMS "Defence"  
Tekniske data
Navn HMS "Defence"
Skibstype Panserkrydser (Armoured cruiser)
Byggeår og sted 1907 på Pembroke Dockyard
Byggemateriale Stål
Tonnage 14.600 tons
Længde 160,02 meter
Bredde 22,70 meter
Bevæbning 4 stk. 9,2" - 10 stk. 7,5" kanoner
Hjemsted/nationalitet England
Forliset
Sænket efter hård kamp d. 31. maj 1916 i Nordsøen under Jyllandsslaget.
 
"Defence", "Warrior" (og formentlig "Black Prince") havde omkring kl. 19.05 åbnet ild mod "Wiesbaden". "Wiesbaden" lå nu direkte i skudlinien for 3 engelske krydsere, hvilket med det samme blev observeret fra tysk side. Den tyske slagkrydser "Lützow" og "König" ændrede deres kurs for at komme "Wiesbaden" til undsætning og ved at modsvare den engelske beskydning, håbede de på at kunne bringe "Wiesbaden" ind bag den tyske linie og derved redde det svært beskadigede skib.
 
Kl. 19.15 fik "Lützow" øje på et fjendtligt skib med 4 skorstene hvilket først antoges at være den lette tyske krydser "Rostock". Det viste sig imidlertid at være "Defence" som lå forrest i 1. Cruiser Sqdr, og på 7.700 meters afstand affyredes en torpedo det engelske skib. På samme tid indledte "Grosser Kurfürst", Markgraf", "Kronprinz" og "Kaiser" beskydningen af "Defence". Den engelske kontra-admiral Arbuthnot ombord på "Defence", havde regnet med hurtigt at kunne sænke "Wiesbaden", men nu viste situationen sig stik modsat.
 
Kl. 19.20 var både "Defence" og "Warrior" udsat for en voldsom beskydning fra den tyske linie og salve efter salve af svære tyske granter regnede ned over de to skibe. Kl. 19.25 indtraf en række eksplosioner ombord på "Defence", som bredte sig igennem hele skibet fra for til agter. Flammerne slog højt i vejret og med et eksploderede skibet i et inferno af ild, røg og et brag der kunne høres over hele Nordsøen. Samtlige 903 mand omkom.
Vraget

Vraget blev første gang fundet og dykkerundersøgt d. 17. juni maj 2001. Dybden på bunden er 55 meter, og vraget rager ca. 8-10 meter op på det højeste sted. Som det eneste af de større krigsskibe står Defence kølret på bunden med sine kanoner pegende mod den fjende, som den engang kæmpede så bravt imod. Vraget er utroligt intakt, og når man svømmer rundt på det, kan man bl.a. se de i alt fire store 8-tommers kanoner, som blev affyret en sidste gang, da Defence angreb den hjælpeløse krydser Wiesbaden. I dag er kanonernes buldren for længst forstummet, men det er et imponerende syn at se på. I maj 2002 blev vraget besøgt indtil flere gange, hvorunder det bl.a. lykkedes at finde skibsklokken, som med sikkerhed kunne identificere vraget. 

Kilde:” Jyllandsslaget 1916 – historiens største søslag” af Thomas de Richelieu, udgivet november 2002

Info
Læs mere om vraget i "Jyllandsslaget - historiens største søslag".

nolimitsdiving (c) 2005

Retur