bgtitle.gif (16370 bytes)

"Elsa Martini"

"Elsa Martini" (ex. "Vendee")
Navn "Elsa Martini" (ex. "Vendee")
Skibstype Dampskib
Byggeår og sted 1906 ved Forges & Chantieres de la Mediterranée i Le Havre
Byggemateriale Jern
Tonnage 2211 BRT. - 1165 NRT.
Længde 89,35 meter
Bredde 13,44 meter
Hjemsted / nationalitet Tyskland
Forliset
Skibet forsvandt på rejse fra Stockholm til Bremen natten mellem d. 25.-26. september 1916. Der kan derfor kun gisnes om årsagen til forliset. Men det formodes, at det skyldes en drivende mine eller en fjendtlig ubåd.
Vraget
Vraget af "Elsa Martini" står i dag kølret på en flad bund. Dybden er 35 meter, men man møder allerede toppen af brobygningen i omkring 25 meters dybde. Sigten er som regel helt i top, og det er ikke usædvanligt, at der er mere end 15 meters sigt.
 
Kommer man ned på stævnen af vraget, er der her en mængde ting, som der er værd at kigge nærmere på. Man kan uden besvær komme svømme ind i bakken og her se de mange rum, hvor besætningen engang holdt til.
 
Fra bakken kan man svømme hen over de to forreste lastrum og samtidig nyde den gode sigt i vandet. Det er uden besvær, at man kan se fra side til side på vraget, også selvom det er mere end 10 meter bredt.
 
Brobygningen er utrolig flot og står højt op i vandet. Her kan man gå på opdagelse, og i de mange spændende rum er der til en mængde gode dyk. Specielt flot er det at ligge på toppen af brobygningen og kigge ned igennem der, hvor skorstenen engang havde sit fæste. Herfra kan man se direkte ned i maskinrummet.
 
Nede i maskinen er der også gode muligheder for spændende oplevelser. Man kan uden besvær svømme rundt dernede og se de tidligere arbejdspladser for maskinmesteren og den øvrige del af besætningen, der sled i maskinen.
 
Oppe på dækket igen, svømmer man videre agterud og kommer snart til agterenden af vraget. Den agterste bak er helt åben, og det er et utrolig flot syn at svømme ind igennem bakken og kigge ud igennem de nu tærede skibssider. Pladerne er faldet af hele vejen rundt, og man kan derfor svømme rundt inde under dækket uden at der er behov for at bruge sin lygte.
Lodskud af "Vendee"