bgtitle.gif (16370 bytes)

"Minos"

"Minos"
Navn "Helfried Bissmarck" (ex. "Minos")
Skibstype Dampskib
Byggeår og sted 1913 på A. G. Weser, Bremen. Bygge nr. 196
Byggemateriale Jern
Tonnage 727 BRT. - 398 NRT.
Længde 56,70 meter
Bredde 8,60 meter
Hjemsted / nationalitet Hamburg, Tyskland
Forliset
Skibet var på rejse fra Kiel til Malmø med en last salpeter, da det minesprængtes den 8. september 1939.
Trods faren i minefeltet mellem Falsterbo og Møn, havde man af ukendte årsager ikke taget lods ombord. Hvorvidt kaptajnen ikke vidste at man kunne få lods ombord fra et i nærheden liggende tysk vagtskib eller om han valgte at tage chancen, vides ikke. I stedet valgte han at følge efter den finske damper "Savonia", som havde lods ombord.
 
Et stykke inde i minefeltet ramte "Minos" en mine, og ved eksplosionen blev der flået et stort hul i skibets bagbords side.
Ifølge beretninger fra besætningen fra "Savonia" forsvandt "Minos" på få minutter. 2 af de overlevende blev optaget af det finske skib og blev senere overført til det tyske skib "Hever", som satte de i alt 6 overlevende ombord på det tyske vagtskib. Ved forliset omkom i alt 8 mand af skibets 14 mands besætning.
Vraget
Vraget står kølret på en blød mudderbund. Dybden til bunden er 27 meter og på toppen af brobygningen er der 18 meter. Det er et meget flot mindre dampskibsvrag med en rimelig intakt brobygning hvor der er en masse rum man kan svømme ind i og undersøge.
 
Det er muligt at svømme ind næsten overalt i brobygningen, som er helt åben fortil. Lige foran broen er der et stort hul i skibssiden, hvilket er der hvor skibet ramte minen. Agten for selve broen er der også en række mindre dækshuse som man kan se nærmere på. Det er også muligt at svømme ned i maskinrummet og se sig omkring der. Vraget er rigtig godt og kan sagtens tåle mere end et enkelt besøg.
Brobygningen på "Minos"

Foto: No Limits Diving (c) 2000