bgtitle.gif (16370 bytes)

"Walther Leonhardt"

 
Navn "Walther Leonhardt" (ex. "Pioneer")
Skibstype Dampskib
Byggeår og sted 1902 i Lübeck. Byggenr. 143
Byggemateriale Jern
Tonnage 1261 BRT.
Længde 75,00 meter
Bredde 10,90 meter
Hjemsted Hamburg
Forliset
"Walther Leonhardt" blev opbragt d. 11. oktober 1915 i farvandet syd for Öland. Skibet blev "E-19"s første offer denne dag, hvor det lykkedes ubåden at sænke ikke mindre end 4 store tyske dampskibe. "Walther Leonhardt" blev stoppet af "E-19" mellem kl. 8.30 og 9.00 om morgenen, og efter at besætningen var blevet overført til den svenske damper "Fernebo", blev bundventilerne åbnet og en sprængladning placeredes i lasten. Den første ladning eksploderede ikke på grund af en våd lunte, mens der var mere held med den næste. Kl. 11.15 sank "Walther Leonhardt" og "E-19" fortsatte sin jagt.
Vraget
Dybden på bunden er 38-39 meter. Dæksdybde er 34-35 meter. Dybden på toppen af agterenden er 31 meter.

Et meget spændende vrag, som trods tilstanden byder på store oplevelser. Den største attraktion dette vrag byder på, findes i agterenden hvor skibets rat stadig står på styremaskinen og er helt intakt. Dette skal man simpelthen bare se når man dykker på vraget. Agterenden er knækket fra resten af vraget, og står med ca. 30-40° slagside til styrbord. I styrbords side på dækket ligger skibets 4-bladede reserveskrue.

Resten af vraget er faldet meget sammen, hvilket betyder at der er mange løsdele at undersøge og mange ting man kan kigge på. Stævnen står højt over bunden. Der er en meget lille bak, hvor der står et spil og ikke meget andet. Skibets ankre sidder stadig på plads.

"Walther Leonhardt" er et rigtig rodevrag !
SS "Walther Leonhardt"
 

Foto: Erik Bjurström