bgtitle.gif (16370 bytes)

- 1904 Project SS Norge 2004 -

Historien om Danmarks Titanic

English English version Deutsch

Deutsch ausgabe

Projektets og ekspeditionens officielle logo

SS Norge som Thingvalla skib.
Foto: Mariners Museum, Newport News, Virginia, US
Den 28. juni 2004 er det 100 år siden at DFDS damperen SS Norge forliste. Mere end 600 passagerer og besætningsmedlemmer druknede ved forliset, hvilket primært skyldtes mangel på redningsbåde. Historien gentog sig blot 8 år efter da luksuslineren Titanic forliste. Også her var årsagen mangel på redningsbåde. Havde Titanics konstruktører lært af SS Norges forlis og indset at manglen på redningsbåde var et stort problem, ville mange af Titanics passagerer formentlig være blevet reddet. SS Norge er fortsat den største skibskatastrofe der er indtruffet i dansk civil søfartshistorie, og historien om SS Norge er historien om Danmarks Titanic.

Som markering af SS Norges forlis, vil der i foråret 2004 blive gennemført en historisk og helt unik dykkerekspedition til skibets sidste hvilested, der ligger mere end 500 km ude i Atlanterhavet. Udforskningen af vraget sker på baggrund af 4 års research, ledet af den britiske dykker og historiske researcher Kevin Heath. Et arbejde der blev kronet med succes i juni 2003, da Kevin som den første lokaliserede vraget af SS Norge.

Dykkerekspeditionen bliver gennemført af et kombineret britisk-dansk-amerikansk dykkerhold. Ekspeditionen ledes af Kevin Heath, der har i alt 6 britiske dykkere med sig på ekspeditionen. Fra Danmark deltager 4 dykkere, og ledes af Thomas Nielsen og Christian Sloth fra det danske dykkerfirma No Limits Diving. Firmaet står bag en række ekspeditioner til vragene fra Jyllandsslaget og til det berømte vrag Flying Enterprise i den Engelske Kanal. Fra USA deltager 2 dykkere, ledet af den meget erfarne og respekterede vragdykker Gary Gentile. I alt består dykkerholdet af 12 dykkere. Alle er højt kvalificerede med mange års erfaring indenfor historisk research, vragdykning, fotografering og optagelse af undervandsvideo.

Dykningerne vil blive foretaget fra det britiske dykker- og surveyfartøj MV Cicala, der ejes af Wreck "N" Tech Ltd i Manchester (UK). MV Cicala har både størrelsen, ekspertisen og de tekniske forudsætninger til at bidrage til ekspeditionens succes.

Denne 100 års mindeekspedition, har opnået støtte og opbakning fra de pårørende til overlevende og omkomne fra katastrofen. Efter ekspeditionen vil der blive afholdt to officielle mindeceremonier, hvor danske, norske og amerikanske pårørende, vil mødes og mindes forliset. Deltagerne fra dykkerekspeditionen medvirker ved disse ceremonier. Den første afholdes på 100-årsdagen d. 28. juni 2004 i Stornoway udfor Skotland og efterfølges af et tilsvarende arrangement d. 24.-25. juli 2004 på Ellis Island Museum, udfor New York.

Dykkerekspeditionen vil blive fulgt af et dansk tv-hold, der skal producere en dokumentarudsendelse om SS Norge. Det danske dykkerhold skal producere en række af disse optagelser, som også skal anvendes til at dokumentere vragets tilstand og gengive vraget som det fremstår på havbunden, 100 år efter forliset.

Pressemeddelelse, udsendt d. 15. januar 2004

nolimitsdiving (c) 2004

Retur