bgtitle.gif (16370 bytes)

- 1904 Project SS Norge 2004 -

Stornoway

English English version Deutsch

Deutsch ausgabe
Den 28. juni 2004 samledes 33 pårørende til passagerer og besætningen fra "Norge" i den lille by Stornoway på Hebriderne for at markere 100-året for den danske damper "Norge"s forlis. Stornoway har en speciel plads i historien om "Norge"s forlis da det var denne by, hvor de fleste af de 160 overlevende blev bragt i land. Det var derfor naturligt at det var her at mindeceremonien skulle afholdes.

Dagen indledtes ved Butt of Lewis, som er det nordligste punkt på Hebriderne. Det var her at "Norge" ved at signalere da skibet passerede Lloyds stationen som engang lå her, sendte sin sidste melding hjem  (der fandtes ikke radiotelegrafi ombord på "Norge"). Da Butt of Lewis samtidig er det sted som er nærmest ved forlisstedet, med mindre man er fysisk ved vraget, har stedet en stor symbolske værdi for de pårørende. Pastor Dr. Angus Morrison fra Stornoway og Pastor Malcom Weisman (Minister to the Small Communities) afholdt en mindegudstjeneste på dette sted, til minde om de 635 personer som omkom under eller efter forliset.

Den norske forfatter og "Norge" ekspert Per Kristian Sebak fortalte efterfølgende de fremmødte om hændelserne som fandt sted ved Butt of Lewis for 100 år siden.

"Om morgenen d. 4. juli 1904, signalerede det tyske tankskib "Energie" til Lloyds stationen at den havde opsamlet 74 overlevende fra "Norge". Signalet blev sendt igen og igen til myndighederne på Stornoway, for at gøre dem klar til at tage imod den næste gruppe af overlevende som var på vej (inden da ankom fartøjet "Cervona" uden forudgående meddelelse til Stornoway med 34 overlevende)".

Ved middagstid blev en mindeplade afsløret ved King Edward Wharff. Afsløringen blev foretaget af Ebbe Pedersen, Vicebestyrelsesformand for DFDS Torline. King Edward Wharf var det sted hvor de overlevende kom i land. Der blev også gjort holdt ved den bygning der tidligere husede Lewis Hospital (i dag er det lejligheder) og ved stedet hvor fattiggården tidligere lå (bygningen er i dag jævnet med jorden).

Sidste stop gik til Sandwick kirkegård, hvor gravstederne fra "Norge" befinder sig. Også her blev der afholdt en lille mindehøjtidelighed af  Pastor Dr. Angus Morrison og Pastor Malcom Weisman, og Per Kristian Sebak fortalte om hver af de 10 personer, som ligger begravet på stedet.

Dagen blev rundet af med en officiel middag i Council Houses i Stornoway.

Beretning af: Per Kristian Sebak

Se billeder fra Stornoway

nolimitsdiving (c) 2005

Retur