bgtitle.gif (16370 bytes)

Jyllandsslaget

SMS "Ariadne" forliser

English English version

Beretning fra kaptajn Seebohm, kommandør på krydseren SMS "Ariadne".
 
Den 28. august befandt "Ariadne" sig ved Ydre Jade. Ved lyden af kanoner der blev affyret, satte "Ariadne" kursen mod øen Helgoland, hvor den tyske krydser "Stettin" over telegrafen havde bedt om assistance.
 
 
I nærheden af Ydre Jade Fyrskib mødte "Ariadne" krydseren "Cöln", som for fuld kraft havde kursen sat mod vest. "Ariadne" fulgte samme kurs som "Cöln", der på grund af sin høje fart, snart forsvandt i det disede vejr. Snart indløb en besked fra krydserne "Mainz" og "Strassburg", som begge meddelte at de var i kamp med fjendtlige destroyere.
 
Kort før kl. 14 dukkede 2 skibe frem af disen. Det ene fartøj, som befandt sig på vores styrbords bov, besvarede ikke vores kendingssignal og vi blev klar over at  der måtte være tale om et fjendtligt fartøj. Det blev hurtigt klart, at der var tale om et fjendtligt skib og "Ariadne" vendte derfor straks om. Det andet skib som var blevet observeret var "Cöln", som blev forfulgt af engelske skibe. Da de engelske fartøjer fik øje på "Ariadne" rettede de nu beskydningen mod "Ariadne", hvilket formentlig for en stund reddede "Cöln". "Ariadne" blev kort efter ramt i forskibet, hvor kuldepotet antændtes og depotet måtte rømmes for mandskab. Skaden var så stor at 5 af skibets kedler var sat ud af spillet, og skibets fart blev hurtigt reduceredet 15 knob.
 
Bag "Ariadne" kunne man se omridset af slagkrydseren "Lion", og en engelsk armeret krydser dukkede snart op. "Ariadne" blev nu beskudt uafbrudt i omkring 30 minutter hvorved agterskibet blev hårdt beskadiget og en kraftig ild bredte sig hurtigt.

Kl. 14.30 ændrede fjenden pludselig kursen mod vest, hvilket formentlig skyldtes at de ikke kunne se "Ariadne" mere på grund af den kraftige røg som stod op fra de mange brande der var overalt ombord.
 
Ved 15-tiden om eftermiddagen kom det tyske skib "Danzig" til stede og reddede den del af besætningen som stadig var i live. Kaptajnen ombord på "Ariadne" roede over til "Stralsund" for at få denne til at tage "Ariadne" på slæb. Men i samme øjeblik krængede skibet pludselig over til styrbord og sank.
SMS "Ariadne"
Søsat: 10.8 1900, Bremen
Type: Mindre krydser
Længde: 104,0 meter
Bredde: 11,8 meter
Dybgang: 5,0 meter
Tonnage: 2.650 tons
Max. fart: 22 knob
Besætning: ca. 275 mand

 

nolimitsdiving (c) 2005

Retur